DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

POVEȘTI DE SUCCES: CIVICTECH ROMÂNIA

 

Cum începe consumul responsabil de energie? Se spune că schimbarea începe de la rădăcină, cu fiecare dintre noi. În contextul în care unul dintre obiectivele Uniunii Europene pentru anul 2020 este creșterea cu 20% a eficienței energetice, CivicTech România s-a gândit să înceapă schimbarea de la mare la mic, implicând, prin proiectul OpenEnergy, exemplul instituțiilor publice.

Ludmila și Lucian Stuparu ne povestesc cum în România nu exista date centralizate despre consumul de energie electrică. Prin ideea proiectului, OpenEnergy dorește să adune datele de consum ale instituțiilor publice și să le facă vizibile pentru încurajarea unui comportament responsabil de consum. Datele deschise permit guvernelor, cetățenilor, precum și societății civile și sectorului privat să ia decizii mai bune, bazate pe informații corecte.

Este un proiect-pilot, la care participă deja 24 de instituții din România și pe care îl poate accesa oricine. Deschiderea acestor date va permite identificarea unor tipare mai bune de predicție a consumului, va facilita transferul de bune practici instituționale și va încuraja investițiile în eficientizarea consumului pe viitor.

 

 

Cum funcționează? Pe site-ul openenergy.ro, orice poate intra și poate vedea consumul lunar al mai multor instituții, deocamdată din București și Alba Iulia. De asemenea, pe site găsiți și un time-line al fiecărei instituții, unde vizitatorii pot vedea acțiunile cu impact energetic întreprinse – schimbarea becurilor, instalarea de aparate de aer condiționat etc. Instituții precum Primăria Sectorului 1, Reprezentanța Comisiei Europene sau Primăria Municipiului Alba Iulia introduc datele lunar, după ce primesc factura la energie electrică.

Puterea exemplului stă la baza întregului proiect. După ce parcurgi datele de pe site, începi să te gândești: oare eu cât consum? Sau cât de mare e diferența de consum în perioada verii, când folosesc aerul condiționat? Asta își propune și proiectul: să începem să consumăm responsabil.

 

 

În momentul de față datele nu pot oferi o imagine completă a consumului instituțiilor publice. CivicTech România va continua proiectul și noi parteneriate se vor forma. În câțiva ani vom putea să avem o imagine globală și vom putea trage concluzii. Deschiderea, implicarea și interesul instituțiilor le dă curaj să meargă mai departe. Următorul pas al proiectului constă în includerea pe platformă a tuturor instituțiilor publice din România și automatizarea procesului de deschidere de date, incluzând în parteneriate și furnizorii de energie. CivicTech România crede că, pe termen lung, proiectul va încuraja inovația. Este un proiect unic în lume, care deja a adus organizației premiul NGO of the Year la a 8a ediție la Energy CEO Forum & Awards.

Mai mult, cei de la CivicTech România merg în școli și le explică elevilor despre eficiența energetică. De asemenea, oricine poate intra pe platformă și poate afla, în funcție de bugetul de care dispune, cum își poate eficientiza energetic locuința.

Pentru Ludmila și Lucian, inovarea civică este un proces simplu, cu rezultate oferite de numărul de cetățeni care se implică. Pentru CivicTech România, inovarea civică a pornit cu o optică diferită. Nu a început cu o campanie de conștientizare sau informare, ci pur si simplu, a adus în fața publicului niște date. Iar fiecare e liber să tragă concluzii.

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Enel România.