DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Desfășurăm o campanie pentru a sprijini sistemul medical

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

Ciprian-Mihai Păiuș

Director Executiv Fundația Comunitară Iași

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

Din păcate, activitatea fundației s-a schimbat mai mult decât ne-am fi așteptat la debutul pandemiei și probabil s-a schimbat ireversibil în cele mai multe privințe. A trebuit să amânăm cel mai mare eveniment de strângere de fonduri pentru comunitate pe care îl organizăm anual, Cros pentru școli, și foarte probabil amânarea nu va fi suficientă. La cum evoluează lucrurile, ne este clar că după 15 mai nu ne putem întoarce la modul în care eram obișnuiți să facem lucrurile, iar evenimente cu mii de oameni probabil că nu or să mai fie o realitate, cel puțin anul acesta. Vom muta Crosul în online, așa cum vom muta în online și întâlnirile cu bursierii noștri sau workshop-urile pe care le aveam planificate cu organizațiile pe care le sprijinim.

Funcționăm de asemenea în această perioadă într-o formulă restrânsă a echipei, iar perspective pentru a ne întoarce anul acesta la formula inițială, din păcate nu sunt. Ca fundație comunitară, cea mai mare parte a veniturilor pe care le atragem sunt din sponsorizări și donații, în 2019 spre exemplu, peste 90% din venituri au fost generate de activitatea de fundraising. Estimăm că anul cesta vor scădea sumele pe care le mobilizam din comunitate iar acest lucru va avea un impact asupra organizațiilor și beneficiarilor cu care lucrăm, respectiv asupra noastră ca organizație.

Acest moment este clar, unul în care vom reașeza activitatea fundației și o vom adapta la contextul pandemic și post-pandemic, astfel încât să răspundă nevoilor unei comunități în transformare. Clar va fi un an provocator și cu multe schimbări însă e de datoria noastră să găsim soluții în această perioadă la problemele curente cu care se confruntă comunitatea. Până la urmă, acesta este și cel mai mare atu al unei fundații comunitare - agilitatea. 

Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

O parte din beneficiarii noștri (organizații neguvernamentale și grupuri de inițiativă) au activitatea curentă suspendată, o altă parte au intensificat-o chiar pentru a răspunde la nevoile sociale și medicale în creștere. Cu toții însă sunt afectați financiar și au semne de întrebare privind continuarea proiectelor și sustenabilitatea organizațională. 

Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

În paralel cu adaptarea programelor curente, desfășurăm o campanie pentru a sprijini sistemul medical în eforturile de combatere a răspândirii și de tratare a pacienților infectați și ne bucurăm să vedem o comunitate solidară atunci când contează cel mai mult. Doar prin mecanismele fundației și a partenerilor din campanie am colectat deja în jur de 170.000 EUR și estimăm că din eforturile societății civile și a sectorului de afaceri din Iași s-au direcționat spre spitale donații în bani și bunuri de peste 500.000 EUR în această perioadă. 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

Cred că în această perioadă este cu atât mai important să colaborăm, să împărtășim unii altora din provocări și din soluțiile pe care le luăm în considerare. De asemenea, e important să putem genera împreună contexte de învățare în ceea ce privește managementul crizei sau modele de sustenabilitate financiară. Și nu în ultimul rând cred că acesta e momentul în care trebuie să fim uniți pentru a solicita autorităților implementarea de măsuri care să contribuie la întărirea capacității organizațiilor neguvernamentale, într-o perioadă în care este cea mai mare nevoie de ele.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Întotdeauna ajută să vedem partea plină a paharului. Dăcă în această perioadă alegem să vedem soluțiile mai degrabă decât problemele, o să fim cu toții bine, sau cum spunem noi la Iași în această perioadă #}mpreunăNeFacemBine.

 

Scopul Fundaţiei Comunitare Iaşi este construirea într-o manieră durabilă a unui viitor mai bun al Iaşului şi întregii regiuni, prin încurajarea bucuriei actului de a dona.