19 ONG-uri din România au format coaliția TAMTAM - Grupul ONG-uri pentru cetăţean
În România, ONG-urile, în special cele cu profil activist, sunt frecvent puse la zid și descrise ca reprezentând statul paralel, inamicul națiunii, vânduți ai opoziției, progresiști, sorosiști, protestatari plătiți etc. Pentru că toată această stigmă determină publicul să privească organizațiile neguvernamentale cu reticență, mai multe ONG-uri din România au simțit că este nevoie de o voce mai puternică, mai unitară, care să spună concret ce fac aceste organizații și de ce au devenit watchdogs.
Ia naștere astfel TAMTAM – Grupul ONG-uri pentru cetăţean, o coaliţie de 19 ONG-uri care își propun să facă “tam-tam” pentru educație, justiție socială, drepturile omului, mediu, libertatea de expresie și bună guvernare, ori de câte ori consideră că este necesar. Activităţile de advocacy pentru lărgirea spaţiului civic, participarea cetăţenilor în procesul prin care sunt luate decizii publice de interes pentru comunităţi, dar şi reacţii publice atunci când sunt încălcate principiile democraţiei şi drepturile omului sunt câteva teme de interes comun pentru ONG-urile din coaliţie.
Din Grupul ONG-uri pentru cetăţean fac parte: Federația Organizațiilor Naționale pentru Servicii Sociale – FONSS, Green Peace, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki - APADOR-CH, Asociația Four Change, Asociația MozaiQ LGBT, Asociatia Atlatszo Erdely Egyesulet – Asociația Transilvania Transparentă, Dexonline, ActiveWatch, Miliția Spirituală, Centrul pentru Inovare Publică, Asociația Parcul Național Văcărești, E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC, Asociația Civitas'99, Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA, Asociația Civica, Expert Forum, Asociația pentru Tehnologie și Internet – APTI.
Una dintre iniţiativele recente ale grupului a apărut chiar în timpul pandemiei, sub forma website-ului stareademocratiei.ro, o platformă lansată cu interesul de a apăra și lărgi spațiul civic, de a semnala și limita potențialele abuzuri de putere ascunse sub paravanul pandemiei.
Începând din luna iunie, TAMTAM - Grupul ONG-uri pentru cetăţean a dat startul unei campanii care își propune să deconstruiască miturile din jurul ONG-urilor, prin intermediul unor serii de ilustrații cu mesaje puternice, realizate de pictori și ilustratori români cunoscuți. Cu ajutorul acestora, TAMTAM povestește cinstit și transparent despre ce sunt în realitate organizațiile neguvernamentale “activiste”, cum arată viața unui “oengist”, cine îi finanțează, ale cui interese apără sau când aleg să protesteze și când dialogul este constructiv.
Pentru că fără ONG-uri, politicienilor sau instituțiilor le-ar fi mai ușor să ocolească legi sau reguli, să ignore probleme importante, să facă legi sau să ia decizii care nu sunt întocmai în concordanță cu nevoile și interesele societății.
Prima serie de ilustrații, plină de încărcătură simbolică, este semnată de pictorul Emanuel Borcescu și descrie 3 dintre motivele pentru care a luat naștere TAMTAM. Cea de-a doua serie are în prim-plan creațiile lui Sașa (Alexandru) Lazăr care, prin metafore vizuale minimaliste, ilustrează unele dintre cele mai cunoscute stigmatizări atribuite ONG-urilor.
Demersul transparent și educativ pe care și-l propune TAMTAM va continua în lunile următoare alături de alți artiști vizuali români.
Campania, realizată cu ajutorul agenției FCB Bucharest, se desfășoară pe canalele de social media ale TAMTAM - Grupul ONG-uri pentru Cetăţean: Facebook și Instagram.